TEMİZ BESLENME (CLEAN EATING)

Yıllardır market alışverişine çıktığımda bir şeyler alırken mutlaka paketlerin üzerinde yazan “içerik” kısmını okurum. İçerisinde ne var, ne kadar şeker, yağ, tuz var yani vücuduma ne girecek hep merak ettim. İlk başlarda varolan bilgime göre bazı paketli gıdaları  eleyip, almaktan vazgeçerken daha sonraları gördüğüm içerikleri internette araştırmaya başladım. Bu sayede işlenmiş ürünlerin gerçekten neler içerdiğini ve sağlığımı nasıl etkileyebileceklerini gördüm. Hatta organik ürün diye yanına yaklaştığım bir çok gıdanın da  koruyucu maddeler içerdiğini gördüm.

 

İşlenmiş gıdaları tüketmeden nasıl beslenebilirim diye düşünürken karşıma “Temiz Beslenme” ile ilgili bir makele çıktı. Öğrendim ki temiz beslenmek tüm işlenmiş gıdaları hayatından çıkartmak (market raflarında gördüğünüz paketli, işlenmiş gıdalar) ve bunların yerine taze ve doğal besinlerle beslenmekmiş.  Yani içerisinde koruyucu veya katkı maddesi bulunmayan tüm ürünler. 

 

Önceden de ne yediğime hep önem veren birisiydim ancak temiz beslenmek ile ilgili yaptığım araştırmalar beni biraz daha öteye götürdü. Tabii ki ilk başlarda insan kendisine soruyor hep alıştığı bir şeyi alırken onun yerine nasıl bir alternatif koyabilirim diye. Eğer önce “ne” yediğimizi iyi gözlemler sonra da “daha iyi ne” yiyebilirime bakarsak adım adım ilerlemek, yapay olandan doğal olana geçişi sağlamak gerçekten mümkün. En başta belirttiğim gibi bu farkındalığa varmak için aldığınız her şeyin ne içerdiğine bakmak en iyi teknik. Bırakın içerikler size rehberlik etsin. Çünkü paketlenmiş her ürünün içerisinde koruyucu veya kimyasal olacak diye de bir kural yok. Örneğin; mercimek alacaksınız. Mercimeği bahçenizde yetiştirmediğiniz sürece paketlenmemiş olarak alma şansınız çok az. O zaman marketten mercimek alırkan paketin üzerinde yer alan içerikte sadece ve sadece mercimek yazıp yazmadığına dikkat edin. Yani mercimeğin yanı sıra tatlandırıcı, kıvam arttırıcı, renklendirici veya sodyum, sodyum asit fosfat vs. gibi bazen okurken adını bile telaffuz edemediğiniz extra katkı maddeleri olmasın. 

 

Temiz beslenme prensipleri nelerdir;

1.Tam tahıllı, doğal besinleri tercih edin ve işlnemiş gıdaları azaltın veya mümkünse hayatınızdan çıkartın.

2.Rafine gıdalar (beyaz pirinç,  beyaz undan yapılan gıdalar, konserveler, hazır gıdalar vs.) yerine rafine edilmemiş (tahıllar, meyveler, sebzeler, baklagiller) tercih edin.

3.Her öğününüze mutlaka protein, karbonhidrat ve yağ ekleyin.

4.Yediklerinizdeki yağ, tuz ve şeker miktarlarına dikkat edin.

5.Gün boyunca 5-6 porsiyon, 3 ana öğün ve diğerleri ara öğün olmak üzere, yemek tüketin. 

6.Kaloriyi içerek almayın. Özellikle ambalajlı ve kutuda olan, bol miktarda şeker ve tatlandırıcı içeren içecekler (meyve suları, asitli içecekler, meyveli sodalar vs.) yerine taze sıkılmış meyve suları, soda ve su tercihiniz olsun. 

7.Hareket edin. Çünkü fiziksel aktivite sadece kilo kaybı veya kas yapımı için değil, sağlıklı bir vücut yapısına sahip olup, zinde bir yaşam sürmeniz için gereklidir.

 

Temiz beslenebilmek için nelere dikkat edebiliriz;

1.Etiketli olamayan ürünleri tercih edin. Çünkü doğal ürünlerin içeriğinde sadece bir ürün vardır, o da ürünün kendisidir. Bu nedenle etiketleri yoktur.

2.Bir ürünün televizyonda reklamını görüyorsanız, o üründen uzak durun. Neden bir brokolinin reklamı yok, gofretin var sorusunu sormak size yardımcı olacaktır.

3.İşlenmiş yağlardan uzak durun.

4.Bir ürünün içeriğindeki herhangi bir şeyi siz okurken telaffuz edemiyorsanız almayın. Mono kalsiyum fosfatı mı okuması kolay yoksa deniz tuzunu mu?

5.Pişirirken mümkünse zeytinyağı veya hindistancevizi yağı kullanın. 

6.Yapay tatlandırıcı ve koruyucuları beslenmenizden çıkartın. 

7.Yeterli miktarda su için.

8.Düşük yağ oranı, şeker içermez gibi ibarelere inanarak faydalı bir ürün tüketiyor olduğunuzu düşünmeyin.

 

En önemlisi vücudunuzun sesini dinleyin, doğal besinlerle beslendiğinizde ne gibi değişimler oluyor gözlemleyin. Yemeklerinizi evde pişirin, salata soslarınızı bile kendiniz yapın. En sonunda bağışıklık sisteminizin güçlendiğini, enerjinizin arttığını hatta giderek atıştırma isteğinizin yok olduğunu göreceksiniz. 

 

Referanslar

www.health.com, www.cookinglight.com, www.eatingwell.com

Write a comment

Comments: 0