BADEM SÜTÜ VE BADEMLİ KURABİYE

 

Beni tanıyanlar bilir sütü hiç sevmem, tariflerimde de kullanmam. Bazı tariflerime süt yerine eklemek için ne zamandır evde badem sütü yapmak istiyordum sonunda kardeşim imdadıma yetişti ve yaptı. Hem de bir de üstüne nefis bir bademli kurabiye yaptı. Bademi her şekilde değerlendirmiş olduk:) Badem sütü nasıl yapılırmış diyenler, üstüne bir de kurabiye yemek isteyenler tarifimiz hazır!!!

 

BADEM SÜTÜ

Yapılışı;

1 su bardağı (120 - 130gr) çiğ badem

1 yemek kaşığı sirke

Gece yatmadan veya en az 12 saat önce bir kaseye bademleri koyup, üstünü iyice geçecek kadar su ekleyip, sirkeyi de koyup bekletin.

Daha sonra bademleri süzüp, içinde beklettiğiniz suyu dökün. Bademleri tekrar iyice yıkayın, isterseniz bademlerin kabuğunu da soyabilirsiniz. Ben soymadım. Sonrasında bademleri blendera koyup, üzerine 3 su bardağı su (750ml) ve 1 tutam tuz ekleyip (biraz tat versin diye) iyice karışmasını sağlayın. Kıvamın çok yoğun olduğunu düşünüyorsanız istediğiniz kadar su ekleyebilirsiniz. Fakat en iyisi maksimum (toplamda) 1lt suda karışması. İyice karıştırdıktan sonra çok ince bir bez yahut tülbent ile bir kaba süzün. Sonra bir cam şişeye koyun. Buzdolabında 3 - 4 gün kadar saklayabilirsiniz. İçerken biraz tat katmak isterseniz bal veya tarçın ekleyerek denemenizi öneririm.

 

Süzdükten sonra geriye bademin posası kalacak. Kalan bu posanın iyice sudan süzülmüş olduğuna emin olun.  Posayı geniş bir kaba döküp ince bir tabaka olacak şekilde yayın, 2- 3 saat kadar kurumasını bekleyin.

 

BADEMLİ KURABİYE

Malzemeler;

Kurutulan badem posası

10 adet hurma

3 adet gün kurusu

1 avuç yaban mersini

2 yemek kaşığı bal

1 çay kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı yulaf ezmesi

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 tutam zencefil ve zerdeçal

 

Yapılışı;

Hurma, yaban mersini ve gün kurusunu 1 saat kadar suda bekletin. Sonra süzüp, iyice durulayın. Biraz kağıt havlu ile kurutup ufak ufak doğrayın ve tüm malzemeleri bir kabın içerisinde elinizle iyice karıştırın. Karışımı çok ince olmayacak şekilde yağlı kağıda dağıtın, bir bardak veya kurabiye kalıbı ile istediğiniz gibi şekillendirin. Hazırladığınız kurabiyelerinizi bir tabağa dizin 2 - 3 saat kadar buzlukta bekletin daha sonra da buzdolabına koyun ve buzdolabında saklayın.

 

AFİYET OLSUN!

 

Write a comment

Comments: 0