GLUTENSİZ MAKARNA

Bugün öğlen yemeğinde hafif mi hafif bir makarna var. Gluten tüketmeyenler için de bir alternatif olsun istedim ve glutensiz makarna yaptım.  Glutensiz makarnayı ürün çeşidi geniş olan bir marketten aldım, haşladım üzerine de tava da zeytinyağı ile sote ettiğim ıspanak ve soğanı ekledim. En son da azıcık parmesan peyniri rendeledim. Gluten intoleransınız yok ise siz biraz baslamik sirke de ekleyebilirsiniz çok yakışıyor.

 

Gluten demişken kısacık da olsa glutenle ilgili uzun zamandır araştırdığım ve çevremde tanık olduğum bir konuya da değinmek istiyorum.

 

Gluten, özellikle buğday gibi tahıllarda (çavdar, arpa, yulaf) bulunan bir protein grubudur. Gluten bir çok kişi için mide-bağırsak yolu ile kolaylıkla sindirilebilen bir proteindir ancak bazı kişiler gluteni sindiremez. Gluteni sindiremeyen kişilerde görülen hastalığa da çölyak hastalığı denir. Çölyak hastalığı olan kişilerin gluten intoleransı olduğu için gluten içeren besinleri tüketmemesi gerekir. Ancak bu konuya özellikle değinme sebebim herhangi bir kronik sindirim bozukluğu, çölyak hastalığı olmayan kişilerin de çoğunlukla glutensiz beslenmeye çalıştığını görmem. Çevremde tanık olduğum bir çok kişi hızlı kilo vereceğini düşünüp glutensiz diyetler uyguluyor. Fakat gerçek glutensiz diyetin kilo verdirmesi değil, gerçek glutensiz beslenmeye çalışınca yiyecek alternatiflerinin sayısının ciddi şekilde azalıyor olması ve dolayısıyla daha az yeme durumunun oluşmasıdır. Çünkü alternatif azaldığı için yedikleriniz kısıtlanır! Bir de Gluten-Free Diet: A Comprehensive Resource Guide kitabının yazarı ve Celiac Disease Foundation’ın Medikal Danışma Kurulu Üyesi Shelley Case şöyle diyor bir açıklamasında; "Besinleri birbirine bağlayan glüten olmayınca, gıda üreticileri onları lezzetli hâle getirmek için daha fazla yağ ve şeker kullanmaya başladı". Bu demek oluyor ki sağlıklı beslenmek veya kilo vermek için glutensiz beslenim derken yetersiz beslenmenin yanı sıra daha fazla kalorili yiyecek tüketiyor da olabilirsin.

 

 

Bir hastalığımız yokken neden varmış gibi davranırız...Sadece kilo verdiriyor diye mi? Kilolarımdan kurtulmak için bir hastalığın gerektirdiği gibi beslensem de olur mu yani? Hayır olmaz. Çünkü sağlıklı olduğunu veya kilo verdireceğini düşünerek, glutene karşı bir rahatsızlığınız yokken, glutensiz beslenmek çok ciddi beslenme bozukluklarına ve besin yetersizliğine yol açabilir. Doktor kontrolü sonucunda böyle bir rahatsızlığınız yok ise gluteni hayatınızdan tamamen çıkarmayın. Sağlıklı olmak, sağlıklı beslenmek her zaman sizin vücudunuzun ihtiyaçları doğrultusunda olmalı!

 

Write a comment

Comments: 0