FİLİZLENDİRME

Her gün yediğim sebze ve meyveleri gözlemleyip, bunlardan neler yaratabilirim diye düşünüyorum. İstediğim şey hem faydalı olanı yemek, hem de kolay çözümler bulmak. Kinoa'yı içerdiği besin değerleri ve özellikle tadını sevdiğim için oldukça fazla kullanıyorum. Sizlerle de bu tarifleri paylaşıyorum. Uzun zamandır "filizlendirme" nasıl yaparım, pratik midir diye araştırıyordum, kinoa ile bunu denemeye karar verdim. Son bir kaç aydır evde çeşitli tahılları filizlendiriyorum. Farkettim ki bu gerçekten doğanın bize sunduğu bir nimet. Yediğiniz zaman verdiği hafiflik tarif edilemez. Hem zaman da almıyor, üstelik yediğim şeyin vitamin değerini %800'e kadar arttırmış oluyorum. Şuan filizlendirdiğim her şey buzdolabımın baş tacı oldu. Ben bu filizleri çorba yaparken kullanıyorum, salatalara koyuyorum, yemeklere karıştırıyorum, cacık yapanı bile duydum ...

Şöyle hem sağlıklı hem de pratik bir şeyler yapsam diyorsanız sizi aşağıdaki notlarımla başbaşa bırakıyorum.

 

Filizlendirme tohum, baklagil, tahıl ve kabuklu yemişlerin çinlenmeye başlama sürecidir. Filizlendireceğiniz bitkinin mutlaka kabuklu olması gerekmektedir. Örneğin beyaz pirinç, kırmızı mercimeği filizlendiremeyiz. Filizlendirme besinlerin besin değerlerini arttırmanın en kısa ve kolay yoludur. Bu sayede besinlerin protein, vitamin ve enzim değerleri artar. Filizlendirme, tohumu canlı bir bitkiye dünüştürür bu sayede de tohumun içerisindeki anti besinsel maddeler açığa çıkarak içlerindeki değerli besinleri sunmaya başlarlar. Filizlendirilmiş besinler daha kolay sindirilirler ve antioksidanlarla dolu oldukları için bağışıklık sistemini güçlendirirler.

 

Ette olduğu kadar protein, yüksek miktarda kalsiyum, demir içerdiği ve 100 gramında 6 gram lif bulunduğundan dolayı kinoayı filizlendirmeyi özellikle seçtim. 

 

Diğer filizlerin besin değerlerine bakacak olursak;

  • Filizlendirilmiş mercimek yüksek oranda protein içerir, aminoasit yüklüdür. İdrar söktürücü ve adrenalin sistemi uyarıcıdır. 
  • Filizlendirilmiş maş fasulyesi yüksek miktarda protein içerir. Bağırsak düzenleyicidir ve şekeri düşürür. 
  • Filizlendirilmiş badem E vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Kolesterolü düşürür, kalp hastalıkları riskini azaltır. 
  • Filizlendirilmiş nohut doymamış yağ ve demir bakımından zengindir. Pankreas, mide ve kalp için yararlıdır. 
  • Filizlendirilmiş ayçekirdeği demir, E ve B vitamini kaynağıdır. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. 

 

Kinoayı nasıl filizlendirebilirim?

Kinoa bir cam kavanoza veya çukur bir kaba konur. Üzerine su eklenir ve yaklaşık 4-5 saat suda bekletilir. Sonra sudan geçirilir, suyu süzülerek tekrar kabına alınır ve üzeri bir tülbentle kapatılır. Kavanoz/kap çok ışık almayan bir köşeye konur. Kinoa'nın filizlenmesi yaklaşık 12 saat sürmektedir. 

Bu 12 saat süresince sabah, akşam olmak üzere günde 2 defa kinoayı bir kevgire alıp sudan geçirir, suyunu süzer, tekrar kaba alırız. Bu işlem filizler istediğiniz boya gelene kadar tekrarlanır. Filizlenme süresi her tohum için farklı olduğundan, filizlerin boyuna bakarak hazır olup olmadığını anlayabiliriz.

Filizler hazır olunca tekrar sudan geçirilir, süzülür ve kapalı bir kaba alınarak buzdolabında saklanır. Filizlenmiş tohum 4 - 5 gün buzdolabında saklanabilir.

 

Referanslar

www.thelifeco.com, www.intelligenceverte.org, www.cuisiner-autrement.com

Write a comment

Comments: 9
  • #1

    Filiz (Sunday, 02 October 2016 08:57)

    Merhaba bu işlemi daha önce hiç yapmadım ama sıklıkla görmeye başladığım için dikkatimi çekti sanırım ben de deneyeceğim knoanin rengi önemli mi kabuklu kabuksuzlüğü rengiyle mi bağlantılı çözemedim durumu elimde beyaz knoa var fikir verirseniz mutlu olurum teşekkürler şimdiden

  • #2

    yesimatacperformanckocu (Sunday, 02 October 2016 12:13)

    Filiz hanım merhaba; beyaz veya kırmızı kinoa arasında bir fark yok. Filizlendirme işlemini her ikisi ile de uygulamanız mümkün. Elinizde beyaz kinoa var ise tabii ki onu kullanın.

  • #3

    Nusuth (Thursday, 16 February 2017 16:23)

    Merhaba,
    ilizlendirilmiş kinoa ile salata yaparken haşlamamız gerekiyor mu?
    Teşekkürler

  • #4

    yesimatacperformanskocu (Thursday, 16 February 2017 17:43)

    Merhaalar; filizlendirme işlemini yaptıktan sonra tekrar haşlamanıza gerek yok direk salataya koyabilirsiniz.

  • #5

    Meran (Sunday, 08 December 2019 20:02)

    Selamlar.. Teff cimlendirebilir miyiz ki..?

  • #6

    yesimatacperformanskocu (Monday, 09 December 2019 09:44)

    Meran hanım merhaba, Teff yazmışsınız tam anlayamadım sorunuzu. Arzu ederseniz direk e-mail yazarak da sorabilirsiniz, detaylıca yanıtlarım. Sevgiler

  • #7

    Jale (Saturday, 11 July 2020 04:26)

    Merhaba, beyaz kinoa için ilk çimlenme 12 saatte görünür demişsiniz, 2 gün geçti benimki hala çimlenmedi. Plastik sık ve ince delikli süzgeçte dolapta yani karanlık bir yerde bekletiyorum üzerine de kapak koyuyorum. Günde 2 veya 3 kez yıkıyorum. Neyi yanlış yapıyorum acaba? Teşekkür ederim

  • #8

    yesimatacperformanskocu (Wednesday, 15 July 2020 14:39)

    Jale hanım merhaba, zamanla gördüm ki her ülkede üretilen kinoalar arasında fark var. Türkiye'den aldığım ile Fransa'dan aldığım bile farklılık gösteriyor çimlendirmede. Büyük bir fark olmasa da var. Türkiye'den aldıklarım bazen daha geç pişiyor, tadında farklılık oluyor vs. Belki sizinki de bu nedenle olmuş olabilir. Bir de tavsiyem dolabın içine koymayın. Mutfakta direk güneş almayan bir yere koysanız yeterli. Belki de dolabın içerisinde ışık almıyor fakat yeterli hava da almıyor olabilir.

  • #9

    DUYGU (Tuesday, 28 September 2021 14:50)

    Merhaba,
    Hangi marka kinoa kullandığınızı öğrenebilir miyim? Ben filizlendirmeyi denedim ama olmadı maalesef. Tohumla ilgili olabilir diye düşünüyorum. Diğer tüm bakliyat ve tahılları filizlendirebiliyorum ama kinoa olmadı.