Spirulina, protein, vitamin, klorofil, mineral, karotenoid ve antioksidan bakımından oldukça yüksek besin değerine sahip, mavi-yeşil alg olarak da bilinen mikroskobik bir yosun türüdür. Spirulina çok eski zamanlardan bu yana kullanılan bir besin kaynağıdır. Asrın besin kaynağı olarak bilinen ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bu siyanobakteri (mavi-yeşil algler, mavi-yeşil bakteriler olarak da bilinen enerjilerini fotosentez yolu ile elde eden bir bakteri dalı) dünya üzerinde var olan en eski mikroorganizmadır.
Spirulina; B kompleks vitaminler, beta karoten, E vitamini, manganez, çinko, bakır, demir, selenyum ve gamma linolenik asit (GLA Omega-6 yağlarından biri) gibi besin değerlerini içeren bir protein kaynağı olmanın dışında bilinen protein kaynakları içerisinde en yüksek protein (%60 - %70) değerine sahip doğal bir besin kaynağıdır.
Spirulina'nın bağışıklık sistemini desteklediği ve hastalıklara karşı koruma sağladığıyla ilgili uluslararası birçok bilimsel çalışma vardır. Bununla birlikte Spirulina'nın genel anlamda bağışıklık sistemini oldukça güçlendirdiği, alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağladığı, antiviral ve antikanser özelliklerinin de olduğu sayılabilecek faydalarından bir kaç tanesidir.
Başka faydaları var mıdır?
Hem de çok. Bunlardan başlıcalarını sayarsak;
- Doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarındandır.
- Vücut dengesi, stres ve hafıza üzerinde etkilidir.
- Deri, gözler ve saçlar için önemlidir. Tırnaklarınızı güçlendirir.
- Kilo kaybetmek isteyenler için çok iyi bir besin kaynağıdır.
- Hem kırmızı hem de beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ettiğinden kansızlık sorunu yaşayanlar için de oldukça önemlidir.
- Spirulina’nın içinde 60’dan fazla temel besin maddesi vardır.
- Vücudunuzdaki ağır metallarden kurtulmanızı sağlar.
- Toksin özelliği yoktur.
- Toksinlerden arınmanızı sağlar.
- Yüksek miktarda protein içeren Spirulina, günlük hayatta tükettiğimiz bir çok besinde nadir olarak bulunan temel amino asitlerin tamamını, organizmamızda bulunması gereken 8 elzem amino asiti, içermektedir. Bu elzem amino asitlerin hepsi Spirulina dışında hayvansal gıdaların içerisinde bulunmaktadır.
- Selüloz içermeyen zar duvarları olduğundan kolaylıkla sindirilebilir.
- Enerji verir. Spor yapanlar için yüksek protein, mineral ve vitamin içeriği sayesinde kas yapısı gelişimini ve kasların daha çabuk toparlanmasını destekler.
- Doğadaki en zengin klorofile sahiptir.
- Doğada en zengin E vitamini içeren besinlerden biridir.
- Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir.
10 gram Spirulina ‘da neler var?
Vitaminler Mineraller
Beta Karotene14 mgr Kalsiyum 70 mg
Vitamin A23000 IU Krom 25 mcg
B1 Thiamine 0,35 mg Bakır 120 mcg
B2 Riboflavin 0,40 mg Germanyum 60 mcg
B3 Niacin 1,4 mg Demir 15 mg
B6 Pyridoxine 80 mcg Magnesyum 40 mg
B12 Colobalimine 20 mcg Manganez 0,5 mg
Vitamin D1200 IU Fosfor 80 mg
Vitamin E1,0 mg Potasyum 140 mg
Vitamin K200 mcg Selenyum 10 mcg
Biotin 0,5 mcg Sodyum 90 mg
Folate1 mcg Çinko 0,3 mg
İnostitol 6,4 mcg
Pantothenic Acid 10 mcg
Protein: % 65 Karbonhidrat: % 20 Yağ: % 5 Mineral: % 7 Nem: % 3
Biliyor muydunuz?
1974 yılında Birleşmiş Milletler - Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) Dünya Gıda Konferansı’nda Spirulina’nın geleceğimizin en iyi gıdası olduğunu açıklamıştır.
1981 yılında ABD’in, Gıda ve İlaç Bakanlar Kurulu (FDA) Spirulina’yı “En iyi besin takviyesi” olarak tanımıştır.
1993 yılında Uluslararası Gıda Konferansında “En iyi doğal besin” ödülüne layık görülmüştür.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1993 yılında Cenova-İsviçre’de “Birçok nedenden dolayı yararlı olan Spirulina herhangi bir risk olmadan çocuklara verilmesi uygundur” açıklaması yapmıştır.
Nasıl tüketilir?
Spirulina ister hap olarak ister toz halinde tüketilebilir. Spirulina’yı toz halinde satın alırsanız istediğiniz herhangi bir öğünden önce veya öğünle birlikte tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltısında yoğurt, meyve suları veya bal ile; öğle yemeklerinde salatanıza katarak kalori değeri düşük, besin değeri oldukça yüksek bir öğün hazırlamış olursunuz. Akşamları tüketecekseniz sebze yemekleriyle karıştırabilirsiniz. Spirulina’yı kesinlikle pişirmemek gerekir, tamamen olduğu şekilde, doğal olarak tüketilmesi gerekmektedir.
Toksinlerden arındırıcı özelliği olduğundan ilk başta az miktarda tüketmek ve zamanla miktarı ihtiyaca göre arttırmak gerekir. İlk başlarken önerilen miktar günde 1 tatlı kaşığıdır.
Farklı tatları tüketmekte zorlanıyorsanız Spirulina’yı badem ezmesi, bal gibi tatlı ancak faydalı ürünlerle karıştırarak tüketirseniz tadını hiç almazsınız. Spor yapanlar ise protein bar yaparak ve böylece en doğal şekilde beslenerek enerji kaynaklarını arttırabilir, kas gelişimi sağlayabilir.
Satın almak için Türkiye’de Çukurova Üniversitesi’nin ürettiği ürünleri tavsiye ederim.
Çok yakında Spirulina ile evde yaptığım protein bar tarifini de sizlerle paylaşacağım.
Referanslar
www.spirulina.gen.tr
umm.edu/health/medical/altmed/supplement/spirulina
www.kozmiksifa.com
Write a comment