ŞİFALI BİTKİ ZERDEÇAL

Zerdeçal, halk arasında hint safranı olarak da bilinir, özellikle Pakistan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Hatta safrana benzediği için safran kökü olarak da adlandırılır.

 

Zerdeçalın aktif etken maddesi kurkumin (curcumin) bir Hint bileşeni olan köriye parlak sarı rengi veren maddedir. Zerdeçal Batı’da daha çok baharat olarak kullanılırken, Asya’da tıbbi ilaç ve kozmetik sektöründe, iltihaplarda, cilt yaraları ve tümörlerinde, zihinsel fonkiyonları arttırmada doğal ilaç olarak kullanılmaktadır. 

 

Yüzyıllardır faydaları bilinen zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş olan köküdür. Zerdeçaldan, antioksidan özelliğinden dolayı, hastalıklara karşı yararlanabilir aynı zamanda yemeklerinize baharat olarak kullanabilir, cilt bakımınız için maskeler de yapabilirsiniz. Özellikle mide rahatsızlığı çeken kişiler mutlaka zerdeçal kullanmayı denemelidir.

 

Yapılan araştırmalar zerdeçalın kolon, cilt ve göğüs kanserinde büyük ölçüde fayda sağladığını göstermiştir.  Şeker hastalığı olan kişiler de zerdeçalı yemeklerinde kullanabilir. Çünkü zerdeçal şeker hastalığının vücuda olan olumsuz etkilerini azaltır ve tedaviye katkı sağlar. Bunların dışında kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özelliklerinden dolayı kalp hastalıklarından, damar tıkanıklıklarıyla ilgili sorunlara kadar fayda sağlamaktadır. Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır, solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yarar sağlar, gaz ve idrar söktürücüdür, mideyi kuvvetlendirir ve kolestrolü azaltıcı etkisi vardır.

 

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Zerdeçalı bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz, yemeklerinize, yaptığınız keklere ve hazırladığınız içeceklere (detox içecekleri, taze meyve  ve sebze suları) ekleyebilirsiniz. Ancak günlük almış olduğunuz ölçü önemlidir. Zerdeçal kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir. Fazla miktarda alınması ise mide mukozasını tahriş edebilir. Karaciğer iltihabı olan kişilerin de zerdeçal tüketmesi tavsiye edilmez. Özellikle hamile ve emziren bayanların bir doktora danışmadan kullanmaması gerekir. 

 

Toz zerdeçal kökü günlük  1-3 gr alınabilir. 

 

Zerdeçalı yukarıda belirttiğim gibi harici olarak cilt bakımında da kullanabilirsiniz. Ancak öncelikle allerjiniz olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bunun için zerdeçalı bileğinizin iç kısmına az miktarda sürün ve herhangi bir allerjik rekasiyon gösterip göstermediğinizden emin olun.

 

Yüz maskesi yapmak için 1 çay kaşığı zerdeçal ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu ve 1 yemek kaşığı balı karıştırarak cildinize sürebilirsiniz. Bu maske özellikle yüzdeki leke ve renk dengesizliklerine (pigmentasyon problemleri) iyi gelmektedir. Aynı zamanda cildi beyazlatır, antioksidan etkisi ve hücre yıkımını azaltıcı özelliği sayesinde de daha parlak ve canlı bir cilt oluşumunu destekler.

Bu maskeyi yüzünüzde 20 dakika kadar bekletmeniz gerekir. Yüzünüzü yıkadıktan sonra hafif bir sarılık kalabilir. Yüzünüzü tekrar yıkarsanız sarılık geçecektir.

 

Bu karışımın içerisine 3 damla kadar keten tohumu yağı da eklerseniz cilt kırışıklıklarını azaltma ve cildin elastikiyetini arttırmaya yönelik fayda sağlarsınız. 

 

Referanslar

http://www.beslenmedestegi.com

http://www.sifalibitkitedavisi.com 

http://www.zerdecal.org

Write a comment

Comments: 0