SÜT GERÇEKTEN YARARLI MIDIR?

Havyanlardan elde ettiğimiz sütün faydalı bir besin olduğu sanılır ancak değildir. Bir bebek için en önemli şey annesi sütü almasıdır. Ancak inek sütü insanların tüketmesi için elverişli değildir. İnek sütünün içindeki büyüme hormonları buzağıları 2 yılın sonunda olgunluk kilolarına ulaştıracak yapıya sahiptir. Çok basit bir örnekle açılayalım; buzağı doğduğunda 45kg'dur, olgunlaşınca 500kg olur. İnsan 3-4kg arası doğar ve yaklaşık 80kg ulaşıncaya kadar 21 yıl geçer! Neden çoğu kişide, küçük çocuklar dahil alerjiler oldukça fazla görülüyor veya neden sindirim bozuklukları yaşanıyor dersiniz?

 

Anne sütünde bulunan laktalbumin insanlar tarafından kolayca sindirelebilir bir proteindir. İnek sütünün ana proteini ise kazeindir. İnek sütü çok yüksek miktarda kazein içerir. İnsan, inek sütündeki bu proteini metobolize edemez, yani sindiremez. Hele bebekler kazeinin %50 hatta daha fazlasını sindiremez. Dolayısıyla kısmen sindirilebilen bu protein genellikle kana karışır, dokulara zarar verir ve alerjiye karşı hassasiyet yaratır. Bu durumda bir şekilde karaciğer, kısmen sindirilmiş bu proteini dışarı atmak zorunda kalacaktır ve bu da boşaltım sistemine oldukça gereksiz bir yükün binmesi anlamına gelmektedir. Bir süre sonra büyük mide sorunları oluşur hatta on iki parmak bağırsağı da zarar görebilir. 

 

Sütü kalsiyum için içiyoruz, bebeklere gece uyumaları için süt veriyoruz, sütün olmadığı bir hayat düşünemiyoruz. Sonra da eklem ve kemik sorunları, sindirim sistemi bozuklukları, mide rahatsızlıkları, allerji ve çeşitli hastalıklardan kurtulabilmenin yollarını arıyoruz.

 

Sağlıklı olmak, sağlıklı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız süt ve süt ürünlerini tüketmek konusunu bir kez daha düşünün. En azından günlük içitğiniz bir bardak sütten vazgeçin. Kalsiyum almak istiyorsanız; bol miktarda yeşil sebze, fındık, fıstık, portakal yiyin, susam yağı tüketin!

Write a comment

Comments: 0