SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN İYİ BİR SEÇİM "KARABUĞDAY"

Bu hafta özellikle glutensiz besinlerle beslenmeye çalışırken karabuğday (greçka olarak da bilinir) geldi aklıma. Karabuğday genellikle Bağımsız Devletler Topluluğu ve Polonya'da yetiştirilir, gluten içermez, çölyak hastaları ve gluten allerjisi olanların beslenmesi için uygundur. %11 protein, %2 yağ içerir ve lifi çok yüksektir.  Dolayısıyla içerdiği az miktardaki yağ oranı ve açlık duygusunu bastırma konusunda etkisi oldukça yüksek olduğundan sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyenler için de oldukça faydalıdır. Karabuğday aynı zamanda mineraller, B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir (diğer tahıllardan daha fazla ihtiva eder), çinko, flavonoid, rutin ve P vitaminin en yüksek kaynaklarındandır.

 

Karabuğdayın bildiğimiz buğdayla bir ilgisi yoktur. Bir tür bitki tohumu olan karabuğday hazmedilebilir proteini en yüksek miktarda bulundurur. İçerdiği rutin kılcal damarları güçlendirir, kandaki kolesterolü azaltıcı etkisi vardır.  Çok iyi bir P vitamini kaynağı olan karabuğday C vitamininin absorbe edilmesinde gereklidir. Karabuğdayın vücudu rahatlattığı, iltihaplanmaları önlediği ve bağırsak fonksiyonları düzenleyici etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Karabuğday temel amino asitlerden biri olan lisin ve karaciğerin çalışmasını kolaylaştıran choline içerir.

 

Karabuğday ve daha fazlası...

  • Karabuğday da bulunan besinler kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur. Şeker hastalırının kan şekerlerini dengede tutmalarına yardımcı olur.
  • Kandaki yağı düşürücü etkisi vardır.
  • Safra taşı oluşumunu engellemede yardımcıdır.
  • Kanser önleyici etkisi sebze ve meyvelerle eşittir.
  • Vücutta yağ toplanmasını engeller.
  • Bağırsakların iyi çalışmasını detsekler, kabızlığı engeller.
  • Yüksek düzeyde protein içerir
  • Çok değerli bir bitkisel protein kaynağı olduğundan vejetaryanlar için son derece besleyicidir.
  • Antioksidandır.
  • Kilo kontrolü ve zayıflama sürecinde tüketilmesi idealdir.

 

 

Kullanımı:

Unundan galetalar ve ekmek yapılabilir. Sebze olarak mercimek gibi pişip tüketebilirsiniz. Karabugdayın, üzerine kaynar su döküldükten sonra ılık bir yerde bir gece bekletilerek pişirmeden yenmesi tavsiye edilmektedir, tuzsuz ve baharatsiz tüketilmesi önerilmektedir. “Greçka” diye araştırdığınız taktirde karabuğday çorbası, pilavı ve köftesi için birbirinden güzel ve sağlıklı tariflere ulaşabilirsiniz veya kendi damak tadınıza göre kendi tariflerinizi oluşturabilirsiniz.

 

Artık sağlıklı yiyeceklerin önemini ve değerini her geçen gün daha iyi anlıyoruz ve yaşam tarzımızda kalıcı değişikler yapmaya çalışıyoruz. Bunun ilk adımı da besin değeri yüksek yiyecekleri bilmek ve beslenmemize eklemekten geçiyor. Bu doğrultuda karabuğday sahip olduğu besin değerleri kompozisyonu açısından mükemmel bir tercihtir.

 

Yeni besinlerle tanışmaktan çekinmeyin. Lezzet ve keyif hayatınızdan eksin olmasın, iyi beslenin ve sağlıklı kalın!

 

Referanslar

www.hepsaglikliyasam.com

www.bitlkisel.blogcu.com

www.durubulgur.com

Write a comment

Comments: 0