LİMONLA GELEN SAĞLIK

Eski Mısırlılar’ın çeşitli zehirlerden en etkili şekilde korunmanın limon yemek ve limon suyunu içmek olduğuna inandığını ve hatta son yapılan araştırmaların da bu inanışı doğruladığını biliyor muydunuz?

Limonun yüzyıllardır bilinen bir çok faydası vardır. Bunlardan en iyi bilinenleri limonun antibakteriyel, antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinin olmasıdır. Limon aynı zamanda sindirimi kolaylaştırdığı ve aynı zamanda karaciğeri temizlediği için sağlıklı zayıflama dönemlerinde hayatınıza girebilecek en güzel destektir. Limon; bağışıklığı güçlendirmede ve enfeksiyonlara karşı savaşmada oldukça önemli olan C vitamini, sitrik asit, magnezyum, bioflavonoid (P vitamini), pektin ve limonen içerir.

Bakalım limon nelere şifa?

Akne tedavisi: Limon akne tedavisinde etkili olan sitrik asit içerir. Limonun içerisinde bulunan C vitamini de parlak bir cilt için oldukça faydalıdır. Limonun alkali yapısı akneye sebep olan bazı bakterileri yok eder. Akne için ne yapabilirim derseniz öncelikle her sabah uyandığınızda ilk iş ılık bir bardak suya birkaç damla limon sıkarak için veya parmak ucunuz ya da bir pamuk yardımıyla gece yatmadan önce taze limon suyunu aknenin üzerine sürün, ertesi sabah yıkayın. İlk başta hafif yanma hissi olabilir ancak o his kısa bir sürede geçecektir. Tabii ki ileri düzeyde bir akne rahatsızlığınız varsa bu yöntemi denemeden önce mutlaka bir doktora başvurun.

Kaygıyı azaltır: Limonun gerçekten sakinleştirici, yatıştırıcı etkisi vardır. Bu sayede yorgunluğa, kaygıya, sinirliliğe de iyi gelir. Özellikle limon yağı koklamak konsantrasyonu arttırır. Mesela çalışma alanlarınızda veya evinizin en çok vakit geçirdiğiniz köşesinde limon yağı esansını koku vermesi için kullanabilirsiniz.

Ağız yaralarına iyi gelir: Limonun antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde ağız yaralarını daha çabuk geçirebilirsiniz. Bunun için hafif ılık suya biraz limon sıkın ve bu solüsyonla ağzınızı günde 3 defa çalkalayın. İlk başta yaradan dolayı yanma hissi oluşabilir ancak düzenli çalkaladığınızda yanma hissi azalıp, geçecektir.

Ateş düşürücüdür: Bir çok hastalık nedeniyle ateşiniz çıkabilir. Limon ile ateşi düşürebilirsiniz. Yine ılık bir suya 1 adet limonun suyunu sıkın ve 1 tatlı kaşığı da bal ekleyip 1 seferde için.  Bunu her iki saatte bir ateş düşmeye başlayana kadar tekrarlayın. 

Mideye iyi gelir: Mide bulantısı ve mide ekşimesini geçirmekte limon oldukça etkilidir. Hazımsızlığa iyi gelir. Özellikle yukarıda da belirttiğimiz gibi düzenli olarak limonlu ılık su içerseniz bağırsaklarınız da düzenli olarak çalışır, kabızlık probleminiz de azalır.

Limon aynı zamanda kalp ve damar sağlığını korumada etkilidir, böbrek taşı oluşumunu azaltır, saç-cilt bakımı için kullanılır, idrar söktürücü etkisi vardır, kansere karşı koruyucu bileşenler içerir, yüksek tansiyona da iyi gelir. Ayrıca limon toksinlerden kurtulmanızı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar. 

Günlük hayatta yemek veya salata yaparken, çaylarınızda veya sadece içtiğiniz suya ekleyerek bile olsa limona mutlaka beslenme düzeninizde yer verin. Sabah uyandığınız zaman 1 bardak limonlu ılık su içmek alışkanlığınız olsun.  Hatta evde sebze, meyve suları hazırlıyorsanız içlerine mutlaka 1, 2 adet limon suyu ekleyin ve limonun temizleyici, canlandırıcı ve tedavi edici etkilerinden yararlanın.

Referanslar

www.organicfacts.net

www.healthambition.com

www.beliefnet.com

http://foodmatters.tv

Write a comment

Comments: 0